Blog Layout

Proost! Op de vlier

Nancy • jun. 18, 2023

Zo maak je vlierbloesemchampagne

De gewone vlier, of Sambucus nigra vind je op allerlei plekken in Nederland. In parken, in tuinen, bosranden, ik kwam haar zelfs in de duinen tegen. Ik vind haar mooi en lekker ruiken.

Eind mei begint ze met bloeien, zeker tot in juni. Eigenlijk volgt ze de meidoorn op. Ik vind de vlier bijna net zo leuk. Je herkent de vlier in deze periode aan de witte vlakke schermvormige trossen met kleine witte bloempjes. Als je erlangs loopt ruik je haar kenmerkende zoete geur.

 

‘Vlierefluiten’ deze zomer

In september en oktober kun je de vruchten plukken. De vlier dankt het tweede deel van haar botanische naam aan de bijna zwarte (nigra) besjes die dan aan de trossen hangen. Sambucus is afgeleid van het Griekse woord ‘sambuke’ wat fluit betekent. Denk jij al aan flierefluiten? Van de jonge loten kun je fluitjes maken, zo kreeg ze dus het eerste deel van haar naam.

 

Veelzijdig in de keuken

Haar bloesem wordt vaak verwerkt tot siroop, maar je kunt er ook een heerlijke bubbel mee maken om de zomer te vieren. Je kunt de bloemschermen ook in een beslagje dopen en vervolgens frituren, zo heb je een lekkere snack. Lekker ‘vlierefluiten’ deze zomer dus. Laat wel voldoende bloemen aan de struik hangen, zodat de vogels en jij in het najaar nog kunnen genieten van de bessen. Deze verwerk je dan tot sap of jam.

 

Een kleine waarschuwing

Let wel op bij het verwerken van de vlier. Als je siroop of champagne maakt knip je de individuele bloempjes af, zodat er zo weinig mogelijk steeltjes verwerkt worden. Naast de bittere smaak die de zoete smaak van de bloesem verpest, bevatten de groene delen een stofje wat niet zo gezond schijnt te zijn. In de besjes vind je blauwzuur, daarom is het belangrijk om de bessen goed te koken bij het verwerken tot sap of jam om blauwzuurvergiftiging te voorkomen.

 

Als je rekening houdt met bovenstaande punten is de vlier een heilzame plant om te verwerken. Ze schijnt griepjes te voorkomen en het herstel te versnellen.

 

Zo maak je vlierbloesemchampagne

 

Ingrediënten:
  • 12 - 15 schermen
  • 4 liter water
  • Suikersiroop van: 500 ml water + 500 gram suiker
  • 1 bio Citroen (zest + sap)
  • 2 el biologische appelciderazijn

 

Stappen:
  1. Pluk 12-15 bloemschermen. Selecteer schermen zonder luizen. Pluk op een droge zonnige dag, liefst rond de middag.
  2. Leg de bloemschermen op een doek of kleedje zodat eventuele beestjes eruit kunnen kruipen. Laat ze gerust even liggen. Niet te veel schudden, dan schudt je het stuifmeel uit de bloemen en het stuifmeel zorgt juist voor de lekkere smaak.
  3. Maak ondertussen een suikersiroop van 500 ml water en 500 gram suiker. Dit doe je door het samen in een pannetje te verwarmen tot de suiker gesmolten is. Laat vervolgens afkoelen.
  4. Pak een grote pan en vul deze met 4 liter water.
  5. Knip de bloempjes van de groene takjes en doe ze samen met het zest en sap van 1 biologische citroen in de pan.
  6. Voeg de suikersiroop en 2 eetlepels biologische appel(cider)azijn toe.
  7. Laat 1 tot 2 dagen op het aanrecht staan.
  8. Zeef de inhoud van de pan, zodat je alleen de vloeistof overhoudt.
  9. Deze giet je met een trechter in een fles. Niet helemaal vol doen, want het gaat nog gisten, dus de druk in de fles bouwt op. Daarvoor is ruimte nodig.
  10. Leg de flessen minimaal 10 dagen weg. Dagelijks even draaien om bezinksel te voorkomen. Na 10 dagen heb je een zachte bubbel (wij wilden niet langer wachten met het openen van de eerste fles) Als je vier weken geduld kunt hebben krijg je meer bruis.

 

Ik gebruik oude spa flessen, omdat ik enge verhalen heb gelezen en gehoord over ontploffende glazen flessen en de rommel die daarmee gepaard gaat. Je kunt ook mooie beugelflessen gebruiken. Hou dan goed in de gaten dat de druk in de fles niet te hoog wordt.

 

Als je van veel bruis en bubbels houdt en weinig geduld hebt kun je nog een half theelepeltje gist in de fles doen voor je hem vult.

 

Proost! Op de vlier. Vier de zomer 


door Nancy 06 apr., 2024
Een groene verleiding voor elke tuin. Download hier de 5 kruidentuintjes.
door Nancy 17 mrt., 2024
Tap een beetje om te proeven, maar gebruik liever thee van het blad als kuur
door Nancy 03 mrt., 2024
Groot (Urtica dioica) of klein (urtica urens), allebei zeer nuttig!
door Nancy 14 jan., 2024
Thee van paardenbloem ondersteunt de lever
door Nancy 07 mei, 2023
Krachtig kruid voor het hart
27 sep., 2022
Stijve ogentroost
13 sep., 2022
Met mijn handen in de aarde
06 sep., 2022
Alsof ik op de toverschool ben beland met al die botanische namen
30 aug., 2022
Een persoonlijk verslag van mijn opleiding tot herborist.
Share by: