Blog Layout

Lief voor je lever met paardenbloem

Nancy • jan. 14, 2024

Voor mij eindigen de feestdagen op 8 januari na de verjaardag van mijn dochter. Na een paar weken genieten van heerlijk eten en de nodige drankjes snakt mijn lichaam naar een lichte reiniging. Naast een periode zonder alcohol is paardenbloem is een fantastisch kruid om daarbij te ondersteunen.

 

De paardenbloem – of Taraxacum officinale – groeit zo’n beetje overal in Nederland en is zelfs wereldwijd te vinden. Ze bloeit vrijwel het hele jaar, maar in deze tijd van het jaar herken je haar meestal niet aan haar gele bloemen of pluizenbol, maar aan het blad dat iets weg heeft van een veer. De bladeren vormen een rozet waaruit een bladloze holle steel groeit. Ook herkenbaar is de penwortel die diep de grond in kan steken. Deze is van buiten bruin tot zwart en van binnen wit.

 

De paardenbloem bevat voornamelijk bitterstoffen en melksap. Deze inhoudsstoffen stimuleren de spijsvertering, in het bijzonder de leverfunctie, zorgen voor de aanmaak van gal en werken urine-drijvend. Deze laatste werking heeft gezorgd voor een tweetal bijnamen: Pissebloem en Beddenpisser. Naast bitterstoffen en melksap bevat het plantje ook de nodige mineralen en vitaminen.

 

Het is een veelzijdig kruid. Je kunt de hele plant gebruiken, inclusief de wortels. In principe oogst je bloem en blad in het voorjaar, omdat zich daar dan de kracht van de plant bevindt. De wortel oogst je, om diezelfde reden, in het najaar. Je kunt haar verwerken in soepen, salades en eten als groente. Je kunt er ook een pesto van maken in combinatie met jong zevenblad en/of wilde rucola. Van blad, bloem en wortel kun je een thee zetten en van de geroosterde wortel zet je een alternatieve koffie. Je kunt er ook een wijn van trekken of siroop van maken. Mogelijkheden genoeg dus.

 

Thee van paardenbloem

Omdat ik nu op zoek ben naar wat hulp voor mijn lever zet ik thee van het blad en de wortel. Ik heb een voorraadje gedroogd blad en wortel. Ik zet in de ochtend een pot thee met een eetlepel gedroogd blad en een theelepel gedroogde wortel. Deze overgiet ik met een liter water dat net van de kook is en laat ik 10 tot 15 minuten trekken. Gedurende de dag drink ik er twee of drie kopjes van.

 

Pesto van paardenbloem

Je kunt van het blad goed een pesto maken. Zoek wat jonge verse blaadjes tussen stoeptegels of in je tuin en neem meteen wat zevenblad mee en/of rucola mee. Was ze goed en voeg ze samen met een handje noten (bijvoorbeeld cashewnoten) een scheut extra vierge olijfolie en eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas, peper en zout in een blender of hakmolentje. Maal fijn tot een frisse groene pesto. Lekker op een boterham met kaas, in een pasta, als dip of op een toastje. 

 

Wees altijd voorzichtig met kruiden

Het is altijd raadzaam om voorzichtig te zijn met het eten van wilde planten en kruiden. Niet alle planten zijn veilig om te eten. Zeker in de composietenfamilie (de plantenfamilie van de paardenbloem) bevinden zich een aantal giftige exemplaren. Paardenbloem is een relatief veilige plant en over het algemeen makkelijk herkenbaar. Maar in geval van een maagzweer of allergie voor het melksap is gebruik af te raden.


door Nancy 06 apr., 2024
Een groene verleiding voor elke tuin. Download hier de 5 kruidentuintjes.
door Nancy 17 mrt., 2024
Tap een beetje om te proeven, maar gebruik liever thee van het blad als kuur
door Nancy 03 mrt., 2024
Groot (Urtica dioica) of klein (urtica urens), allebei zeer nuttig!
door Nancy 18 jun., 2023
Zo maak je vlierbloesemchampagne
door Nancy 07 mei, 2023
Krachtig kruid voor het hart
27 sep., 2022
Stijve ogentroost
13 sep., 2022
Met mijn handen in de aarde
06 sep., 2022
Alsof ik op de toverschool ben beland met al die botanische namen
30 aug., 2022
Een persoonlijk verslag van mijn opleiding tot herborist.
Share by: