Oef! Te veel gegeten
Na een zwaar kerstmaal is venkelthee dé redder in nood. Deze lichtzoete, anijsachtige thee doet wonderen voor een opgeblazen gevoel. Venkel bevat een etherische olie die de darmwerking kalmeert en helpt tegen het gevoel dat je elk moment uit je broek knapt. Vijzel een theelepel venkelzaadjes, doe ze in een kopje en overgiet met heet water. Even laten trekken en nippen maar. Etherische olie lost beter op in alcohol, dus zelf een digestief maken door venkelzaad een paar weken in vodka te laten trekken is een feestelijk alternatief voor de thee.
Oef! Te veel gedronken
Een wijntje te veel? Mariadistelzaad en paardenbloemwortel zijn je ideale anti-katerduo. Mariadistelzaad staat bekend om zijn lever-ondersteunende kracht en helpt je lever weer op gang, wat goed van pas komt na die glaasjes te veel. Vijzel een paar zaadjes en strooi ze over je ontbijt, ze werken het beste in combinatie met een beetje vet. Te veel moeite? Koop dan capsules. Drink daarbij een kopje thee van paardenbloemwortel en je bent klaar voor de volgende ronde. Paardenbloemwortel stimuleert de aanmaak van gal en werkt als een natuurlijke ontgifter. Voel je kater langzaam wegdrijven.
Oh nee! Hoofdpijn van de stress
Zorgt het organiseren van dat gezellige kerstdiner of oud en nieuw feestje voor hoofdpijn? Kamille is je beste vriend! Dit milde, goudgele kruid brengt rust in je hoofd. Kamille staat bekend om zijn kalmerende werking op zowel lichaam als geest. Ideaal als je hoofd overuren maakt en er weinig tijd is voor ontspanning. Jezelf de tijd gunnen om een paar minuten zitten met een kopje warme thee helpt sowieso. Kamille doet net dat beetje extra om alles even los te laten. Dus ga lekker zitten, adem diep in, neem een slokje en laat die stress langzaam verdwijnen.
Help! Een opkomend griepje
Als je voor de feestdagen een griepje voelt opkomen, kan een warm drankje met vlierbessensap net dat kleine wondermiddel zijn. Vlierbessen geven je immuunsysteem de nodige boost geeft om een aanval van verkoudheid af te weren. Verwarm een glas vlierbessensap en voeg eventueel wat specerijen en een lepeltje honing als smaakmaker toe. Denk aan kaneel, gember, kruidnagel en sinaasappelschil. Zo maak jij een alcoholvrije variant op de glühwein. Een theetje zetten door gedroogde besjes even te koken in water helpt ook. Een theetje van de gedroogde vlierbloesem in gelijke delen gecombineerd met lindebloesem doet ook wonderen.
Deze tips zijn gedeeld in het HetkanWEL duurzame feestdagenspecial